onsdag 14. mars 2012

Den siste snøstorm og Asosial middag

Det har vært til stille her en liten stunde nå. Har hatt endel å gjøre.
Så her er et lite tilbakeblikk på hva som skjedde.

Den siste snøstorm
Det skal ikke legges skjul på at pappaen har et noe entusiastisk forhold til snø og vinter. Så når det plutselig falt 20 cm sist uke, sammen med masse vind, pakket vi oss godt inn i gode klær og fant ut at vi skulle gå/kjøre SnowRacer til butikken.
Vi bor noe landlig til, så butikken er ikke akkurat rundt neste sving. Den ligger ca 2,5 km unna. Så butikkturen vår ble en liten "ekspedisjon".

Vi har en flott hund, Odin. Som er en Sibiran Husky, 6 år gammel trekkhund. Han er ikke en kjempe god trekkhund, men flink nok til å trekke en SnowRacer med en liten gutt på. Så vi festet han i SnowRaceren, og Lillegutt fikk på seg slalombrillene, så var vi klare til ekspedisjon.


Det var ikke veldig kaldt, bare såvidt på minus siden. Men det blåste kraftig, så de effektive kuldegradene var mye mer tilstede. Jeg synes det er viktig at Lillegutt skal trives med å være ute i all slags vær. Og en helt vesentlig faktor for å trives ute er å ha klær som er gode, og riktige i forhold til været. Her kommer også barnehagearbeideren inn i bilde. Jeg jobber på en Ute-avdeling. Og har i flere år erfart at gode klær er veldig viktig for at barn skal trives ute hele dagen.

Tre lag med klær

Det kanskje litt sent å skrive om akkurat dette nå. Siden vinteren er på hel, og våren er i full fremmarsj. Men det kan fort komme litt snø og vind fortsatt.


UNDERTØY:


Hva: Undertøyet bør være tynt og tettsittende mot kroppen. Ull er meget bra, særlig for de minste, men også superundertøyvarianter av polyester/polypropylen er godt egnet.
Nettingundertøy er et godt alternativ. Det kan være vanskelig å få barnestørrelser, men den minste damestørrelsen kan passe for skolebarn. Pass bare på at det ikke er av bomull. Husk at underbukser også er laget av bomull. La heller barna gå uten underbukse, eller få tak i en underbukse som ikke er av bomull. Barn sitter mye på baken, og sammen med hodet er underlivet et av de stedene som barn fortest blir kalde.


Hvorfor: Ull har den geniale egenskapen at det varmer selv om det er fuktig. Innerst mot huden vil svette derfor ikke gjøre undertøyet vått og kaldt. Det samme gjelder også om de skulle være uheldig å tisse på seg, sikle eller søle. I tillegg puster ullen slik at huden får luft og tørker fortere.


Syntetiske stoffer: Superundertøy er kunstig fremstilte tekstiler som ikke trekker til seg fukt, men slipper den igjennom. Dermed blir ikke tøyet liggende vått og kaldt inntil huden.


Nettingundertøy, lik den gode gamle helsetrøyen, kommer nå med både bukse og trøyer i syntetisk fremstilte stoffer og ull. Her blir luften mellom kroppen og mellomlaget av tøy oppvarmet av kroppen. Dette virker isolerende.


Unngå: Bomull egner seg overhodet ikke til å holde på varmen. Både underbukser og t-skjorter er ofte lagd av bomull. Dette er plagg som holder på fukten og blir kalde. Bomullslaget stopper fuktigheten som bør bli transportert ut og bort fra kroppen til det pustende yttertøyet. Dette er stoffet som er årsak til flest kalde barn i høst- og vintersesongen.


MELLOMLAG:


Hva: Kle barnet i et nytt lag med ullklær eller en fleecedress av syntetiske stoffer eller ull (helst ikke for tykt.) Det er bedre å ha to lag med tynt tøy utenpå undertøyet enn et tykt. Husk at fleece bare er en betegnelse på et utseende. Det sier ingenting om hva det er laget av. Ull og polyester er bra, mens akryl, viskose og bomull bør unngås.

Hvorfor: Mellomlaget må som undertøyet være fukttransporterende. Fukten skal jo ut gjennom det pustende yttertøyet. Med flere lag (alt ettersom hvor kaldt det er ute og hvor lett barnet fryser) kan du også mye lettere regulere påkledningen hvis solen skulle bryte igjennom og minusgrader bli til pluss midt på dagen.

Unngå: Det er i dette mellomlaget mange kler på barna en dongeribukse og en collegegenser. Tøyet er som oftest av bomull og ødelegger akkurat like mye for fukttransporteringen i tillegg til at det som oftest er unødvendig stive og tunge klær. Fukten blir tatt opp i tøyet og sjansen for at barnet begynner å fryse øker betraktelig.

YTTERLAG:

Hva: Har barnet på seg to-tre lag med tynne ullklær eller såkalte tekniske klær (syntetiske klær) greier de seg fint med en vanlig parkdress med fôr av ull eller syntetisk materiale utenpå dette.
De gamle parkdressene i bevernylon er blitt erstattet av tynnere tekniske dresser der rørligheten er mye bedre. De nye dressene er i tillegg mer vind- og vanntette og slipper fukten lettere igjennom. En tynn dress med et fôr av fleece eller ull er det beste. Kan fôret i tillegg fjernes, har du en dress som fungerer hele året.


Hvorfor: Hvis ikke parkdressen puster, hjelper det lite om du har ull eller andre fukttransporterende stoffer helt inn. Fukten blir i stedet bundet opp innenfor dressen.


Det var veldig deilig å komme hjemme med frisk luft i lungene, og røde i kinnene. Og med en god naturopplevelse rikere. Snøstorm er spennende for både liten og stor.


En Asosial middag

Dagen etter var det klart for den faste torsdagsmiddagen vår. Pannekaker. Dette er nok en av ukas høydepunker for Lillegutt. Pannekaker er helt klart favorittmiddagen hans.

Han er veldig ivrig med å hjelpe til med røra. Mel, melk, egg og smør går i bollen. Men det slår aldri feil når vi skal begynne å steke de. For de ser så utrolig gode ut. Så Lillegutt klarer rett og slett ikke å vente til vi har stekt nok.
Så da ender det opp med at han spiser, mens jeg steker. En pannekake stekt, en pannekake spist. Det blir ikke akkurat noen sosial middag, der vi sitter begge ved bordet og prater om dagens hendelser. Han er som syv skrikerunger, som maser om pannekake. Mens jeg sier: "Vent nå litt, til den får stekt seg litt på den andre siden også."

Når Lillegutt er mett, er det pappa sin tur til å spise. Alene ved kjøkkenbordet.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar